Vijesti i obavještenja

Predavanje o dijabetesu povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa - 14. novembra

Procjene su da je od dijabetesa na prostoru Republike Srpske oboljelo najmanje 90.000, a u BiH 250.000 građana, rekla je član Upravnog odbora Saveza dijabetoloških udruženja Republike Srpske Inga Marković.

Markovićeva ocjenjuje da je ovaj broj daleko veći s obzirom da ne postoji odgovarajući registar oboljelih.   “Procjene su da na jednog oboljelog od dijabetesa dolazi jedan neotkriveni, jer 50 odsto populacije nema zdravstvenu zaštitu i onemogućeno im je da sistematskim pregledima utvrde zdravstveno stanje”, rekla je Markovićeva. Ona ističe da će Savez dijabetoloških udruženja Republike Srpske nastojati da postane institucija od javnog značaja u Srpskoj kako bi ostvario bolji status za oboljele.

Doktor porodične medicine Doma zdravlja Doboj Aleksandar Lazić rekao je novinarima da popularna kultura nameće nezdrav način života kome je naročito izložena učenička populacija.

3

Lazić je uoči današnjeg predavanja učenicima Medicinske škole Doboj o dijabetesu naveo da je ovo hronično oboljenje veoma zastupljeno kod stanovništva, te ukazao na značaj preventivnih aktivnosti. Prema njegovim riječima promjena stila života, povećanje fizičke aktivnosti, načina ishrane, te redovna kontrola striktno određenih riziko-faktora, može preventivno da utiče na pojavu dijabetesa ili da uspori razvoj teških komplikacija. Predavanje o dijabetesu povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa – 14. novembra, održava se u Visokoj medicinskoj školi zdravstva Doboj, u organizaciji Udruženja dijabetičara “Dijabeta” iz Doboja.

EnglishGermanSerbian