Vijesti i obavještenja

RADIONICA

Procjena faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja

 


Od 16.05 – 17.05. 2019. godine na Visokoj medicinskoj školi zdravstva Doboj, održana je radionica pod nazivom „Procjena faktora rizika za nastanak kardiovaskulranih oboljenja“ kroz HISPA program prevencije.

Voditelji radionice su bili Radoslav Nikolić dr.med i Mr. Kenan Galijašević, koji su studentima u prvom djelu radionice govorili o važnosti prepoznavanja i evidentiranja promjenljivih faktora rizika za nastanak kardiovaskulranih oboljenja.

Nakon teoretksog djela, u HISPA centru Visoke medicinske škole zdravstva Doboj, voditelji radionice su skupa sa studentima prve i druge godine studija, studijskog programa „Zdravstvena njega“ pristupili procjeni i evidentiranju faktora rizika, kroz HISPA program.

Studenti su samostalno mjerli krvni pritisak, radili EKG, mjerili težinu i visinu, te izračunavali BMI. Sve pomenute parametre su unosili u HISPA program, i upoznati su sa nefarmokološkim načinom liječenja hipertenzije, koja podstiče regulaciju tjelesne težine, fizičku aktivnost, te neslanu djetu.

Drugi dan radionice, studenti su educirali studente i samostalno uz nadzor voditelja procjenjivali faktore rizika.

Cilj radionice kako je naveo Direktor Visoke medicinske škole zdravstav Doboj prof. dr.Vitomir Slijepčević jeste da studenti razviju svijest o faktorima rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, da nauče njihovo mapiranje i procjenjivanje, te da sutra nakon završetka studija budu u stanju da rade na primarnoj i sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih oboljenja.


EnglishGermanSerbian